https://mobirise.com/

    Védekezzen a graffiti ellen!

Csökkentse a graffiti-eltávolítás költségeit!

A világ számos országában növekvő problémát jelentenek a nyilvános helyeken, az üvegeket és egyéb felületeket festékekkel, savval vagy karcolásokkal összefirkáló vandálok.

A LLumar anti-graffiti termékek megfizethető megoldást jelentenek a károk kivédésére. Ezek a fóliák láthatatlan védelmet nyújtanak az üveg- és egyéb felületeknek, könnyen eltávolíthatók, ezzel kiküszöbölik a drága üvegcserét. Egyetlen üvegcsere akár tíz-hússzor drágább lehet, mint a fólia cseréje.

A fóliával akár üveget, tükröt vagy acélszerkezetet vonunk be – buszokon, bevásárlóközpontokban, metrón –, a fólia felszerelése és cseréje gyors és egyszerű, a problémás üvegcserével szemben. Az összefirkált vagy karcolt fólia egyszerűen eltávolítható az üveg károsítása nélkül és új szerelhető a helyére. Festés vagy firkálás esetén a fólia különleges bevonatán nem marad meg a felirat, a festék vagy tinta maradványai is könnyen letörölhetők. Egyszerűen cserélje le vagy tisztítsa meg az összefirkált fóliát. A graffiti gyors eltávolításával a rongálok kedvét szeghetjük, mivel így nem marad látható az „alkotásuk”. De vajon milyen sérülések ellen nyújt védelmet a LLumar graffiti fólia az üvegek részére?

Festéses rongálások ellen

A graffiti leggyakoribb megjelenési formája a festett változat. Általában akril vagy alkidgyanta esetleg kátrány alapú festékeket használnak. Ezek az anyagok az épületek falairól nehezen vagy egyáltalán nem távolíthatóak el. Esetenként 4-5 mm mélyen is képesek beivódni a vakolatba. Természetesen az üveg felületéről drága oldószerek és védőeszközök használata mellet kemény időigényes munkával általában eltávolíthatóak. Ha akril lak kemény bevonattal ellátott LLumar graffiti fóliával / GCL SR RPS vagy SHE ER PS7 / védtük le előzetesen az üveg felületét, speciális törlő kendővel egyszerűen gyorsan és többnyire maradéktalanul megtisztíthatjuk azt. Így még a védő fóliát sem kell az esetek többségében cserélni.

Karcolásos rongálások ellen

A graffitisek ezt a technikát „scribe” -nak nevezik. A graffiti ezen változata már lényegesen maradandóbb nyomot hagy az üvegeken és ezt a műfajt már a legjobb indulattal sem nevezhetjük művészinek. Ez az egyértelmű szándékos rongálás kategóriája. A használt eszközök tárháza kimeríthetetlen. A berlini rendőrség gyűjteményében a drágaköves gyűrű, csiszoló vászon, keményfém lapkás fúró, ipari gyémánt, de még járművek biztonsági üvegtörő kalapácsa is megtalálható. Érdekes hogy az „alkotó” ha LLumar graffiti fóliával védett üveget rongál, megelégszik a fólia tönkretételével, hiszen célját kézjegyének láthatóvá tételét véglegesnek érzi. Ha munkáját nem vezérelte mélyről jövő agresszív indulat és eszköze sem túlzottan éles, biztos hogy csupán a védő fóliát sértette meg és nem a drága, speciális üveget. Érdekes információ, hogy az üveg enyhe sérülése karcossága a LLumar graffiti fólia használatával sok esetben újjá varázsolható. Ez annak köszönhető, hogy a fólia ragasztóanyaga kitölti az apróbb üveg sérülés barázdáit.

Savazásos rongálások ellen

Sajnálatosan ez a fajta rongálás ma Magyarországon még igen elterjedt. Az üveg iparban üzemi körülmények között alkalmazzák a Hidrogén-Fluorid / HF /nevű sav különböző változatait üveg mattításhoz. Ennek az anyagnak a birtoklásához a magyar törvények alapján vegyszerengedély szükséges. Erősen higított változata azonban paszta formájában vásárolható. A HF használatával kapcsolatos munkavédelmi előírások az EU csatlakozásnak köszönhetően lényegesen szigorodtak.

A Hidrogén-Fluorid sav élettani hatása:

-    A bőr felületén égési sérülésszerű marás!

-    Egyre mélyebbre hat a szövetekben, elérve az idegvégződéseket roncsolja azokat!

-    A HF megtámadja a csont kalcium tartalmát, végzetes károkat okozva benne /üvegcsont /!

-    A szervezetben található összes kalciumot megköti így szívritmus zavart, akár szívleállást is okozva.

A HF fenti hatásaira hivatkozva a német országi törvényhozás úgy döntött hogy az ily módon készült graffitik alkotói nem csupán a garázdaság vétségét követik el, hanem tettük élet elleni bűncselekménynek minősül. Büntetési tétele 3 év börtöntől indul! Ez a tény kellő

megfontolást jelentett az elkövetők számára és gyakorlatilag a graffiti ezen változata teljességgel megszűnt német országban. Jó példa lenne ez számunkra is, amit nem bizonyít jobban a Combino villamosok ellen Budapesten elkövetett savas támadás. A LLumar graffiti fólia képes hatásos védelmet biztosítani ilyen agresszív támadások ellen is. Gazdaságosságát misem igazolja jobban, minthogy a támadást követően a szállító úgy döntött ellátja az összes üvegfelületet fóliás védelemmel, ami a költségek csökkentése okán az eredeti beszerzésből kimaradt .

Forrás: www.llumar.hu