Web Site Builder

Cikkek

Hírek, érdekességek, aktualitások az ablakfóliázás világából.

A West Coast Custom is a legjobb minőség mellett döntött

A West Coast Customs együttműködik a LLumar-ral. Az együttműködést egy rövid videóban jelentették be, melyben Ryan Friedlinghaus, a West Coast Customs vezetője elmondja, miért is a LLumar termékekre esett a választás.

A LLumar ablakfólia igényel különleges tisztítást? 

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a LLumar fóliák igényelnek-e speciális karbantartást vagy tisztítást telepítés után. Bár nem olyan ellenállóak, mint az üveg, a LLumar filmek erős karcálló rétegük miatt, hagyományos módon tisztíthatóak háztartási tisztítószerekkel, nem karcoló papírtörlővel vagy pamuttisztító kendőkkel.

Projektek, amelyekben LLumar fóliák segítségével korszerűsítették az épületet

A LLumar, mint a világ egyik vezető fóliagyártója, számos, világszinten is ismert épületnek, intézménynek, nemzeti vagy nemzetközi szervezetnek oldotta meg az üvegfelületekkel kapcsolatos problémáit. Ezek közül mutatunk be most néhányat.

Milyen fokú védelmet nyújt a LLumar UV fólia?

Akárcsak a naptejeknél, a fóliáknál is meghatározható faktorszámmal a védelem mértéke. A Hohenstein Intézetben tesztelt LLumar fólia az UV-801-es nemzetközi szabvány szerinti 160 faktoros védelmet biztosít.

Az UV védelem fontossága

Egy érdekes videó szemlélteti az UV-védelem fontosságát. Thoma Leveritt megkérte az utca emberét, hogy álljon az UV-kamerája elé.

Sokkoló volt az eredmény. Jól láthatóvá váltak olyan, UV okozta elváltozások, melyek szabad szemmel még nem érzékelhetők. Amint naptejjel bekenték magukat a vállalkozó kedvű emberek, azonnal látszott a felvitt védőréteg. A fényképeken az üveg is elfeketedett, mert sajnos az üvegfelületek a Földet elérő UV-spektrumnak csak egy részét szűrik ki, a 90%-ot kitevő UVB-sugárzást nem.

A videón látható bőrelváltozások tehát akár az autónkban vagy otthonunkban is érhetnek minket. Ahogyan a szabadban a napvédő krémek, otthonunkban vagy autónkban a minőségi üvegfóliák nyújthatnak védelmet. Ebben segít a LLumar fólia, mely akár 99,9%-os UV-visszaverést biztosít.

UVB elleni védekezés

Az üveg és némelyik plasztik anyag szűri az UVB sugarakat.

Viseljen olyan ruházatot, mely megóvja a bőrét a közvetlen sugárzástól. A normál trikók, pólók, körülbelül 6 faktoros naptej hatásának felelnek meg. Léteznek speciális UV védő ruhák.

Használjon minimum 15 faktoros naptejet és azt legalább 15 perccel a napozás kezdete előtt alkalmazza. Használja ezt az év bármely időszakában, hiszen a felhők mindössze 20 % UV-t szűrnek ki.

Ne tartózkodjon a napon 10 és 15 óra között.

Viseljen széles karimájú kalapot. A baseball sapkák nem nyújtanak védelmet a nyak és a fül számára.

A napszemüvegek az UVB nagy részét feltehetőleg kiszűrik, mivel ezek lencséje üvegből, vagy műanyagból készül. Válasszon olyan fazont, mely minél nagyobb mértékben óvja a szemét.

UVA elleni védekezés

Nem minden üvegfólia véd megfelelően az UVA ellen, így csak megbízható, globális háttérrel rendelkező kiemelt márkát válasszon.

Viseljen olyan ruházatot, mely megóvja a bőrét a közvetlen sugárzástól.

Használjon olyan naptejet, mely az UVA ellen is védelmet nyújt. Ezek az úgynevezett ’széles spektrumú’ termékek. Az oxybenzon tartalmú naptejek hatásosak bizonyos mértékben az UVA ellen. Ne feledje a naptej kiválasztásakor, hogy a faktor szám az UVB elleni védelmi szintet jelzi. A lesülés elleni védelem nem jelenti a bőr károsodása elleni védelmet.

Ne tartózkodjon a napon 10 és 15 óra között.

Viseljen széles karimájú kalapot.

Hordjon olyan napszemüveget, mely egyaránt hatásos az UVA és az UVB ellen. Amennyiben nem ilyen a napszemüvege, akkor többet árt annak használatával, mintha nem is hordana napszemüveget, mivel a sötét üveg hatására a pupilla kitágul és így több sugárzás éri. Keresse azokat a termékeket, melyek címkéje jelöli, hogy UVA és UVB védelmet egyaránt nyújt a termék.

MEGJEGYZÉS: A legtöbb UV szűrő termék az UV sugarak elnyelés révén működik, de ezek UV elnyelő képessége csökken az idő múlásával.

UV védelem - speciális megjegyzések gyermekek számára

A naptejek alkalmazása nem elegendő a hat hónaposnál fiatalabb gyermekeknél. Ezek a szerek nem ártanak nekik, de nem nyújtanak elegendő védelmet az érzékeny bőrük számára. Az ilyen fiatal gyermekeket árnyékban kell tartani.

A gyermekek bőre a legérzékenyebb a károsodásra. A naptej és a kalap alkalmazását illetve viselését már ilyen korban meg kell szoktatni velük. Ne engedjék a gyermekeket a csúcsidőben a napra.

Minden korosztályú gyermeknek ajánlott olyan napszemüveget viselni, mely teljes körű UV védelmet nyújt.
Váljon szokássá a megelőzés!

A fenti tanácsok talán túlzottan megterhelőnek tűnhetnek, de könnyen alkalmazhatóak és megszokhatóak. A naptej használata hamarosan olyan alapvető művelet kell, hogy legyen, mint a borotválkozás vagy a sminkelés. Napszemüveget is sokan viselnek, továbbá a széles karimájú kalapok rengeteg változatban, stílusban szinte bárhol megvásárolhatóak.

Sose feledje, hogy a mindennapos kismértékű UV sugárzásnak kitett időszakok összeadódnak és végül akár években lesz mérhető az UV-n töltött idő.
Nem kell elbújni a Nap elöl, csak meg kell tanulni, hogy milyen módon élvezhető biztonságosan.

Szilánkmentes környezet

Az építőipar egyre nagyobb üvegfelületeket alkalmaz az épületek külső szerkezetében és a belső terek elválasztásában.
Az üvegnek van azonban egy komoly hátulütője fizikai tulajdonságából adódóan: ezernyi borotvaéles üvegszilánkra törhet össze, melyek sérüléseket,
nem ritkán halált okozhatnak.
éppen ezért ezeket az üvegfelületeket törésbiztossá, szilánkmentesé kell tenni a sérülések elkerülése érdekében.

A(28/2007.(IX.29.) SZMM r.), módosított kormányrendeletben kimondják hogy a munkahelyeken, közintézményekben (pl. bölcsődék, óvodák, iskolák, egészség ügyi intézmények stb.), az ajtókat törés elleni védelemmel kell ellátni ott, ahol fennállhat a munkavállaló illetve az ott közlekedők megsérülésének kockázata.

Hasonlóan kötelező a szilánk mentes környezet élelmiszerek gyártása, forgalmazása esetén is egy EK előírás alapján.

Tudtad, hogy az ablakfólia nem csak sötét lehet?

A hővédelmet biztosító ablakfóliák léteznek a teljesen sötét, 5%-os fényáteresztésű terméktől a 70% fölötti fényáteresztésű, közel láthatatlan fóliákig, így annak érdekében, hogy hatásos hő- és UV-védelmet biztosítsunk, nem feltétlenül szükséges az üvegfelületek lesötétítése.

Betörési kísérlet videó

2012 augusztusában biztonsági kamera rögzítette hogy két férfi megpróbál behatolni egy gyógyszertárba úgy hogy összetörik a kirakat üvegét.

Amit ezek az emberek nem tudtak, az az volt hogy LLumar biztonsági fóliát alkalmaztak az üvegfelületeken.

Hővisszaverő ablakfóliák a kánikula ellen

Jól szigetelő nyílászárók, klíma, reluxa, sötétítő függöny, hajnali szellőztetés. Számtalan praktikát használunk otthonunk hűvösen tartására - több kevesebb sikerrel.
Bármilyen praktikát is választunk, ne feledjük, hogy nyáron az épületbe a hő kb. 30%-a az ablakokon át jut be. A nap káros sugarai áthatolnak az ablaküvegen, és felmelegítik a zárt helyiségeket. A reluxák leengedésével és a függönyök behúzásával ugyan lényegesen kevesebb fény jut a lakásba, de a beáramló meleget akkor sem tudják kizárni. A túlmelegedett helyiségek visszahűtése jelentős terhelést jelent a légkondicionálóknak.
A minőségi fény- és hővédő ablakfóliák kiszűrik az UV sugarak több mint 99%-át, ugyanakkor képesek a nap energiájának akár 80%-át is kint tartani. Légkondicionált épületek esetén akár 15% -al is csökkenthetik az energiafelhasználást.