Mobirise

UV Shield ablakfóliák

A LLumar UV-védőfóliák segítenek megelőzni a napsugárzás okozta károkat.

Az UV sugárzás veszélyei

A média minden csatornáján keresztül hallhatunk a napsugárzás nem kívánt, káros hatásairól. Sajnos, a legtöbb ember a Nap elleni védekezést csak azokra az időszakokra terjeszti ki, amikor egész napot, vagy hosszabb időtartamot kíván eltölteni a szabad ég alatt. Napjainkban a mindennapos, rövid ideig tartó napon tartózkodás a legáltalánosabb, de ennek is igen komoly káros hatása van. Ha ezt az időszakot naponta csak 10 percnek vesszük, ezek összege több mint egy órát tesz ki heti viszonylatban, védelem nélkül. Ezen felül még azt is figyelembe kell vennünk, hogy mivel az UVA sugárzást a normál üvegfelületek nem szűrik ki, így nem csak az utcán, de autónkban, lakásunkban vagy munkahelyünkön is folyamatosan ér UV sugárzás. Az UV elleni védekezés nem csak egészségvédelmi szempontból lehet fontos, hanem értékeink berendezési tárgyaink vagy éppen a kirakatba kihelyezett áruk védelme szempontjából is. Az UV okozta egészségi és érték károsodások ellenei védekezésben jelentős segítség lehet a LLumar UV fólia választéka, mely az iparban kimagasló hatékonyságú 99,9%-os UV védelmet biztosít.

Egészségvédelem

Ma már bizonyított tény, hogy az ultraviola sugárzás fontos szerepet játszik a bőrrák legfontosabb alfajainak kialakulásában. A legújabb kísérletek eredményeképp az is bebizonyosodott, hogy az ultraviola sugárzás csökkentheti a szervezet immunrendszerét is különféle külső behatásokkal szemben.

Az UV nem csak a bőrünket támadja! Az egyetlen testrészünk a bőrünkön kívül a szem, mely közvetlen napsugárzásnak van kitéve, ezért ennek védelme is fontos feladat. Amint az ultraviola sugarak elérik a szemet, legfőképpen a konjunktíva membránban, a korneában, a szemlencsében, vagy a retinában tudnak károsodást okozni. A leggyakrabban előforduló időszakos károsodást, a szoláris retinopátiát akkor érzékelhetjük, ha egyenesen belenézünk a vakító napba. Bár ez rendszerint elmúlik, mégis okozhat hosszabb távú problémát is. Ezt az UVA sugár és a kék színű látható fény váltja ki.

A retina más sérüléseit is előidézheti a gyakori sugárzás. A csecsemők, a gyerekek és a tinédzserek a leginkább veszélyeztetettebbek. Bár a cornea a 295 nanométer alatti hullámhosszal rendelkező sugarak nagyját elnyeli, a szemlencse csak lassan fejleszti ki ezen képességét, hogy elnyelje az UV sugarakat és a látható kék fényt, de ezt a képességét a szem csak a felnőtt korra éri el. Bár a szem megfelelő UV védelmet ér el felnőtt korra, de sajnos a túlzott UV sugárzás hatásai ellen nem tud megfelelően védekezni még ekkor sem. Mivel a lencse nem tudja megfelelően árnyékolni a megrongálódott sejteket, azok nem tudnak meggyógyulni. Ezek a sérülések a későbbiekben ködös foltokat eredményezhetnek a látásunkban.

Megelőzés

Bőrrák, leégés, pigment foltok, kiütések, retinasérülés, ráncosodás. Mindezen betegségek és tünetek összefüggésben állnak az ultraviola sugárzással. Bár a tudósok azon dolgoznak, hogy ezek gyógyíthatóak legyenek, mégis mindenképpen a legjobb módszer a megelőzés. Sosem késő elkezdeni a bőrünk és szemünk megóvását az UV sugárzással szemben. Az UV szűrő megoldásoknak és a korlátozott idejű napon tartózkodásnak köszönhetően megóvhatjuk bőrünket a további károsodástól, sőt némely esetben a bőr károsodása még gyógyítható is lehet. Sötétben élni mentális egészségünket nézve olyan káros hatásokat rejt magában, mint a folytonos napsütés a bőrünk és a szemünk számára. A rendelkezésre álló UV szűrő technológiák használatával, úgymint a LLumar UV védő fóliák, kiküszöbölhetjük saját magunk és családunk UV általi veszélyeztetettségét.

A LLumar UV fóliák 99,9%-ban képesek kiszűrni a káros UV sugarakat, ezzel minimálisra csökkentve okozott hatásukat. Ezt a hatásos szűrést nemzetközi tesztek, mint például a Hochenstein Intézet tesztje, ami 160 faktoros védelmet állapított meg a LLumar fóliára, valamint a Szegedi Tudományegyetem vizsgálatai is bizonyítják. Így a LLumar UV fóliák használatával hatásos védelmet biztosíthatunk magunknak és szeretteinknek.

Akárcsak a naptejeknél, a fóliáknál is meghatározható faktorszámmal a védelem mértéke. Ez azt jelenti, hogy a fóliák használatával, mennyivel több időt tölthetünk a napon. A Hohenstein Intézetben tett vizsgálatok kimutatták, hogy a tesztelt LLumar fólia az UV-801-es nemzetközi szabvány szerinti 160 faktoros védelmet biztosít, de mivel a szabvány megengedett legmagasabb értéke 80 faktor, így a fólia is „csak” ezt a minősítést kapta. Ez közérthetően azt jelenti, hogy egy érzékeny bőrű egyén erős UV sugárzáskor maximum öt percet tölthet a napon anélkül, hogy leégne, tehát az UV védő fóliák használatával mivel azok 160 faktor védelmet biztosítanak, százhatvanszor annyit, azaz mintegy tizenhárom órát tesznek lehetővé.

Védelem épületek esetén

Időnk jelentős részét épületeken belül töltjük, legyen az otthonunk vagy munkahelyünk. Bár az épületeken belül védettebbek vagyunk az UV sugárzástól, mint a szabadban, az üvegek az UVB sugarakat szűrik, de az UVA sugarakat nem. Tehát az UVA sugarak hatása folyamatosan ér bennünket. A LLumar UV fóliákkal hatásos védelem érhető el ebben az esetben is.

Sajnos az UV sugarak hatása a szervezetben kumulálódik, összeadódik, így lehet, hogy a tünetek csak évekkel később jelentkeznek, az évek során felgyülemlett dózis eredményeként.Az UV sugárzás káros hatásai legjobban a kisgyermekeket veszélyeztetik, mivel bőrük és szemük sokkal érzékenyebb. Kiemelten fontos a 6 hónaposnál fiatalabb gyermekek védelme, így kisgyermekes családok esetén ajánlott a lakás ablakainak LLumar UV fóliával történő ellátása.

Bizonyított, hogy az épületek esetén a LLumar UV védő fóliák 99,9%-os szűrése hatásosan véd a káros sugaraktól, de kimagasló védelmet nyújtanak a LLumar épületfólia sorozat további tagjai is, melyek UV visszaverése 99%.

Értékek fakulás elleni védelme UV fóliával

Az UV sugárzás káros hatással tud lenni nem csak egészségünkre, de értékeinkre is. AZ UV sugarak a tárgyakat kifakítják, elöregítik, így megőrzésükre, élettartamuk meghosszabbítására javasolt hatásos UV védelemmel ellátni a környező üvegfelületeket.
Fontos szabály, hogy a fakulás nem kizárólag az UV sugárzás eredménye, így annak akár közel teljes kiszűrésével sem fog megszűnni a tárgyak fakulása.

A fakulás oka alapvetően négy fő részre bontható:

UV: 40%
Látható fény: 25%
Hőmérséklet: 25%
Egyéb: 10%

Ahogyan ebből is látható, az UV kiszűrésével, a fakulást okozó tényezők 60%-a még továbbra is jelen van, fény, hő és egyéb tényezők, mint például páratartalom, kémiai anyagok a levegőben, stb. formájában.
A fakulás folyamatát a külső behatásokon kívül jelentősen befolyásolják az adott anyag tulajdonságai is, tehát egy alacsony minőségű festékkel színezett ruha gyorsabban fog kifakulni, mint egy jó minőséggel színezett. Vagy akár bizonyos fafajtákból készült padlók is különböző időtartam alatt fakulnak annak típusától függően. Minden anyag fakulása kiemelten függ az adott anyag tulajdonságaitól.
Ezt összegezve kijelenthetjük, hogy a fakulás folyamata nem állítható meg, de jelentősen lelassítható! Például egy kirakati tárgy cseréje nem válik szükségessé néhány napon belül, hanem akár hetekig is a kirakatban maradhat.
A másik jelenség, amelyet az UV előidéz, a tárgyak elöregedése. Hasonlóan a fakuláshoz, ez sem kizárólag az UV sugarak eredménye, hanem más a fakulásnál említett tényezőké. Ebben az esetben is hatásos védelmet nyújthat a LLumar UV védő fólia, mely így nagy részét kiszűri az öregedést okozó faktoroknak.

Forrás: www.llumar.hu